Stravování, Zdraví

Červené zelí je pokladnicí vitaminů a antioxidantů. Je ideální zeleninou pro hubnutí i pevnou pokožku

Červené zelí je lahodná surovina, kterou si oblíbilo mnoho kuchařů. Lze ji zpracovat na různé způsoby, do polévek, hlavních jídel, dokonce i do koláčů. Navíc je velmi zdravá a obsahuje mnoho výživných látek, které jsou pro naše tělo prospěšné.

Pokladnice vitaminu C

Červené zelí je bohaté na vitamin C, který podporuje správnou funkci kardiovaskulárního systému, hraje důležitou roli v procesu posilování imunity, urychluje hojení ran a plní důležitou funkci při tvorbě kolagenu, díky němuž naše pokožka vypadá mladě a naše kosti jsou silné, protože síť kolagenových vláken podporuje jejich strukturu.

Doporučený článek:  Někdy ani dieta nestačí. Za přibíráním na váze stojí často běžné léky

Vysoký obsah vitaminu B6 v červeném zelí má zase příznivý vliv na nervový systém a činnost srdce. Pyridoxin reguluje krevní tlak. Na druhou stranu díky velkému množství železa bude červené zelí ideální položkou jídelníčku pro ty, kteří bojují s chudokrevností. Červené zelí je zařazeno do skupiny nejzdravější zeleniny. Je vynikající při hubnutí, protože obsahuje hodně vlákniny a málo kalorií, ale je obzvláště bohaté na živiny prospěšné pro zdraví kostí.

Zdroj obrázku: Freepik

Zdravotní výhody

V červeném zelí najdeme mnoho antioxidantů, které jsou mimo jiné zodpovědné za blokování vývoje rakovinných buněk, chrání nás před škodlivými účinky volných radikálů a zpomalují proces stárnutí tkání. Jde o antokyany, přírodní barviva obsažená mimo jiné v červeném zelí, bobulovinách, aronii nebo červené řepě. Všechny tyto druhy ovoce a zeleniny obsahují velké množství antioxidačních látek a kromě toho jsou listy červeného zelí také zdrojem vitaminu A, který zpevňuje pokožku, posiluje kosti, zuby a zrakový orgán.

Doporučený článek:  Okořeňte si život a zhubněte! Oblíbené koření prohřeje tělo a nakopne líný metabolismus

Červené zelí je velmi zdravá zelenina, proto byste ho měli do svého jídelníčku zařazovat co nejčastěji. Samozřejmě záleží na tom, v jakém stavu se zelí konzumuje. Zelí je nejlepší konzumovat syrové, protože v této formě obsahuje nejvíce živin. Ve vařeném nebo dušeném stavu zelí ztrácí malé množství vitaminů. Výborným řešením je také nakládané zelí, kdy se k jeho živinám přidává kyselina mléčná, která je výborná pro trávení.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/purple-cabbage