Zajímavosti

Prodejci dobře vědí, na kterou strunu zahrát. Nenaleťte na laciné triky, které vysávají peněženky

Regály obchodů nás často lákají různými druhy akcí, jako například 50procentní slevou, mimosezónním výprodejem, dvěma za cenu jedné a dalšími. Nenechte se však nachytat. Ne všechny marketingové metody jsou tak zřejmé, ale po několika výpočtech můžeme snadno ověřit racionalitu té či jiné slevy.

Neuromarketing

Neuromarketing je oblast, která využívá znalostí z oblasti neurobiologie za účelem optimalizace prodeje. Jinými slovy, značky a maloobchodníci mají tendenci stimulovat náš nervový systém (často ovlivňující podvědomí), abychom byli ochotnější utrácet a byli méně obezřetní při nákupu.

Doporučený článek:  Brikety a pelety z listí jsou alternativním zdrojem energie pro vytápění

O vlivu prostředí prodejny na rozhodnutí zákazníků napsala již v roce 1986 americká výzkumnice Julie Bakerová. Od té doby se uskutečnilo mnoho výzkumů o zvukovém marketingu, tedy vlivu hudby na nákupní rozhodnutí. Ukazuje se, že typ, hlasitost a tempo zvuků ovlivňují způsob, jakým nakupujeme. Proto je hudba v obchodech s oblečením pro mládež hlasitější a rychlejší. Díky rychlému tempu je nakupování méně promyšlené – nakupujeme víc a rychleji.

Zdroj obrázku: Freepik

Aromamarketing

Dalším typem neuromarketingu nebo triků prodejců, které nás nutí utrácet více peněz, je aromamarketing. Vůně, které cítíme při procházkách po obchodech, nejsou náhodné. Čich úzce souvisí s naším limbickým systémem, který je úzce spojený s emocionálním centrem našeho mozku. Jinými slovy, vůně mohou vyvolat milé vzpomínky a pozitivní emoce, což nás dostane do dobré nálady. Prodejci, kteří zakládají svou činnost na aromamarketingu, používají speciálně vybrané vonné směsi, díky kterým se nám položky zdají krásnější a viditelnější. Kromě toho vytvářejí v našem mozku příjemné asociace, které nás nutí vrátit se do daného obchodu.

Doporučený článek:  Znát svou krevní skupinu se vyplatí. Pomůže zhubnout, netradiční dieta slibuje skvělé výsledky

Zrak, sluch, čich, hmat. Posledním smyslem, který zůstává, je chuť. V tomto případě mají prodejci potravin prostor k tomu, aby se předvedli, protože je dost obtížné očekávat, že budeme olizovat nové džíny. Vzorky produktů lemovaných na pultu u masa nebo atraktivní a usměvavé hostesky, které nám nabízejí možnost ochutnat sušenky, pít propagovaný nápoj nebo zapálit novou chuť cigaret zdarma – to vše jsou šikovné triky značek a prodejců, díky kterým máme být ochotnější kupovat jejich výrobky.

Zdroj: https://www.waldenu.edu/programs/business/resource/how-neuromarketing-is-being-used-in-business-management